Rothenburgs historia

Rådhustorget i Rothenburg

Rothenburgs historia började år 1142 när Konrad III uppförde borgen Reichsburg åt Hohenstaufiska ätten, men Tauberdalen hade varit befolkad redan sedan mitten av 900-talet. År 1247 blev staden en fri riksstad och 1356 förstördes delar av Reichsburg då en jordbävningdrabbade området. Staden byggdes upp och var i början av 1400-talet en av rikets största städer med över 6000 invånare. Bondekriget 1525 gjorde att stadens befolkning minskade och år 1544 nådde reformationen Rothenburg.

År 1631 mitt under det 30-åriga kriget erövrades staden av de kejserliga trupperna under general Tilly. Den protestantiska staden gjorde dessförinnan motstånd i hopp om att svenska trupper skulle komma till undsättning. Ingen förstärkning kom dock och staden skulle skövlas och brännas. Innan dess fick staden ett val. Om någon kunde tömma en glasbägare med 3¼ liter vin så skulle staden skonas. Den gamle borgmästaren Nusch antog vadet och svepte hela bägaren varefter Tilly skonade staden. På Ratstrinkstube finns ett klockspel som återger denna händelse flera gånger varje dag. Händelsen firas desutom årligen med festspelet Der Meistertrunk (mästarhävningen).

Rothenburgs historiska centrum

År 1803 införlivades det frankiska Rothenburg med kungariket Bayern.

På påskafton den 31:a mars 1945 flygbombades staden av de allierade och nästan 40% av Rothenburg blev förstört genom dels bombningen men även av bränder som uppstod till följd av dessa bombningar. Angreppet var egentligen planerat mot ett oljeförråd i Ebrach. Det visade sig vara för starkt försvarat så Rothenburg fick bli ersättningsmål, trots att staden inte hade några strategiska mål. Återuppbyggnaden inleddes efter krigsslutet, men fullbordades inte förrän så sent som 1970.