Romantiska vägen

Romantische Straße

Romantiska vägen (Romantische Straße) är ett namn som infördes på 50-talet inom turistverksamheten för denna landsvägssträcka genom delstaterna Bayern och Baden-Württemberg. Vägen börjar i norr vid Würzburg och leder söderut till Füssen. Romantiska vägen är precis som Moseldalen en mycket uppskattad turistväg i Tyskland. Romantiska vägen kan vara den ultimata platsen att ta fram era förlovningsringar och inleda en ny fas i livet.

En turistled skapas inte varje dag. År 1950 började de första tecknen på den ekonomiska mirakel växa fram. Ett besök på bio kostar en D-mark och alla som hade tillgång till egen bil i den nya Förbundsrepubliken Tyskland hade redan kommit en bra bit. Idag kan ingen säga vad som gav grundarna av Romantiska vägen modet att lansera en av Tysklands första turistvägar. Faktum är att deras namn än idag är i stort sett okända även utmed Romantiska vägen mellan Würzburg och Füssen. I den amerikanska ockupationszonen av ett Tyskland satte befolkningen sitt hopp till en växande turistström från USA.

Slottet i Füssen

Allteftersom kom turister i allt större antal, inte bara från USA. Idag är namnet, Romantiska vägen, ävenskrivet på japanska på vägskyltarna. Inledningsvis blev namnet känt bland amerikanska soldater som tog med sina familjer på semester här. Dock ville man få ännu större genomslag. Deras mål var att rehabilitera Tyskland som ett semesterland efter årtionden av nazistisk terror. Med de många medeltida städerna längs Romantiska vägen ville de inte bara visa amerikaner, utan också semesterfirare från hela världen en levande och mångskiftande bild av Tyskland. Ingen annan tysk turistväg är lika världskänd som Romantiska vägen. Bl.a. har hela 93 procent av japanerna som brukar semestra utomlands hört talas om den.

Men vad är Romantiska vägen? Romantiska vägen är utan tvekan den mest attraktiva vägen mellan fler än tjugo sydtyska städer, som alla erbjuder fantastiska sevärdheter. Den mest kända av dessa städer är Rothenburg ob der Tauber. Även städerna Würzburg, Füssen, Augsburg och den lilla men ljuvliga staden Dinkelsbühl är väl värda ett besök. De som redan har färdats på Romantiska vägen känner antagligen till dessa namn och har många trevliga minnen från dem. Bad Mergentheim med sitt slott från tiden för Tyska orden är ännu ett varmt rekommenderat resmål. Dessa är de städer som utövar den verkliga dragningskraften längs Romantiska vägen.

Det sägs ofta att det var romarna som först byggde vägen. Detta är helt sant, i varje fall vad gäller den södra delen av sträckan.

Slottet Neuschwanstein

Städer och sevärdheter längs Romantiska vägen är: Würzburg, Wertheim Village, Tauberbischofsheim, Lauda-Köningshofen, Bad Mergantheim, Weikersheim, Röttingen, Creglingen, Rothenburg ob der Tauber, Schilingsfürst, Feuchtwangen, Dinkelsbühl, Schloss Baldern, Wallerstein, Nördlingen, Harburg, Donauworth, Augsburg, Friedberg, Landsberg, Landsberg am Lech, Hohenfurch, Schongau, Peiting, Rottenbuch, Wildsteig, Steingaden, Wieskirche, Halblech, Schwangau, Schloss Neuschwanstein, Zugspitze, Füssen.

De namn som är i kursiv stil ligger inte direkt utmed romantiska vägen, utan kräver en liten avstickare. Missa inte heller slottet Neuschwanstein, ett riktigt magnifikt slott