Sevärdheter i Rothenburg

Rådhuset i Rothenburg

Trots att Rothenburg är en ganska liten stad finns här gott om sevärdheter. Man kan faktiskt klassa gamla staden innanför ringmuren som en enda stor sevärdhet. Men för att vara lite mer specifik så berättar vi på den här sidan om platser som måste ses när du är i Rothenburg.

Det finns många museer, däribland bl.a. Reichsstadtmuseum, Mittelalterliches Kriminalmuseum (historiska juridiska dokument), Puppen- und Spielzeugmuseum (dockor och leksaker), Schäfertanzmuseum (herdedans), Weihnachtsmuseum (julmuseum med visning och försäljning av julsaker året om) och Handwerkerhaus.

Rothenburgs kriminalmuseum

Rothenburgs kriminalmuseum (Das Kriminalmuseum Rothenburg) är ett av Europas mest spännande museum. Här skildras hur straffrätten utvecklats genom århundradena, vilket ger en väldigt klar bild av hur den europeiska vardagen och stadsbilden förändrats. Bortsett från brutaliteten är det mest slående de gamla bestraffningsmetodernas starka betoning av skam och offentlighet.

En vanlig påföljd var att tvingas bära en s.k. skammask som berättade för alla om ditt brott. Eftersom det hela ligger så långt tillbaka i tiden är det svårt att inte skratta lite när man får se t.ex. sladdertackans och horbockens skammaskar. Förmodligen var också avsikten att man skulle skratta åt de stackare som tvingades bära dem.

Kriminalmuseet i Rothenburg

Straffet som utdelades skulle inte enbart fungera som avskräckande exempel, utan även skapa en sorts vi-känsla kring de värden staten och kyrkan förmedlade. De som inte förmådde leva efter överhetens påbud fråntogs därför all sin mänskliga värdighet och förnedrades på stadens gator och torg.

Rothenburgs kriminalmuseum kan tjäna som ett varnande exempel även i vår egen tid. I jakten på läsare lämnar media allt oftare ut känsliga uppgifter om olika rättsfall. Inte helt olikt de offentliga skamstraff som ofta utdömdes i det medeltida Rothenburg.

Kriminalmuseet berättar också om tortyren som förhörsmetod. Intressant är att flera av tortyrredskapen är oanvända och antagligen bara nyttjats för att skrämma den som skulle förhöras. Uppfinningsrikedomen människan visar upp när det gäller att manifestera sin makt är minst sagt fascinerande. Här finns sträckbänkar, redskap för att dra ut naglar, tumskruvar och andra metoder som idag skulle anser barbariska. Här kan man också beskåda tortyrverktyg avsedda för att bestraffa specifika brott, t.ex. bagarstolen. Om en bagare befunnits skyldig till att sälja för smala limpskivor klämdes han fast i denna metallanordning och ställdes ut på torget. Där fick ham möta menighetens spott och spe - ett tydligt skamstraff av offentlig karaktär.

Fotografera i Rothenburg

När du besöker Rothenburg kommer du stöta på många fina byggnader, gator och gränder att fotografera. De till att ha en bra kamera med dig och ett minneskort med gott om plats för fler fotografier. När du kommer hem från Rothenburg har du troligtvis många foton som du vill framkalla. Även om du fotar digitalt kan du framkalla dem ungefär på samma sätt som förr i tiden. Då får du en kvalitativ "utskrift" av dina foton som håller högre kvalitet än det många färgskrivare klarar att producera.