Resvägar till Rothenburg

På den här avdelningen avgränsar vi oss till att tipsa om olika vägar i Tyskland. Vi går med andra ord inte in på vilka vägar man kan åka i Sverige och Danmark. Vi skulle såklart kunnat göra en generell vägbeskrivning från Jönköping, som ligger mitt i södra Sverige och många kan relatera till när de ska beräkan färdväg. Zooma och förflytta dig på kartan över Tyskland. Du hittar den längst ner på denna sida.

Här presenterar vi resvägar från fem ankomstdestinationer i Tyskland. De tre första alternativen förenas till en gemensam resterande färdväg vid Hamburg. Det tredje och fjärde alternativet (Rostock och Sassnitz - Rothenburg) går på helt andra vägar än de tidigare.

För att smidigt komma till Tyskland rekommenderas rederiet Scandlines som kör färjor till Puttgarden, Rostock och Sassnitz.

Puttgarden - Hamburg - Rothenburg

När du kört av färjan i Puttgarden följer du helt enkelt skyltningen mot Hamburg på motorvägen A1. Efter lite mer än halva sträckan passerar man Lübeck och då är det ca: 6 mil kvar till Hamburg. Den totala sträckan till Hamburg är ungefär 17 mil.

Flensburg och Kiel - Hamburg - Rothenburg

Autobahn Lübeck

Till Flensburg kommer man genom att åka genom Danmark utan att ta några färjor. Väl framme i Flensburg fortsätter man på motorvägen A7 söderut mot Hamburg. På vägen till Hamburg passerar man Kiel. Till Kiel går det en färja (även nattfärja) från Göteborg med Stena Line om man inte vill köra genom Sverige och Danmark. Mellan Flensburg och Hamburg är det ungefär 15 mil, och avståndet från Kiel till Hamburg är 8,5 mil.

Hamburg - Rothenburg

Väl framme i Hamburg har man kommit in en bit i Tyskland, och människorna blir allt trevligare. Kommer man från Flensburg och Kiel fortsätter man på samma vägnummer (A7, som du följer hela vägen till Rothenburg) medan resenärer från Puttgarden måste byta motorväg söder om Hamburg, kör bara mot Hannover (motorväg A7) så ordnar det sig.

Autobahn A7 i trakterna kring Kassel

Efter Hannover förändrar sig landskapet, den nordtyska slätten övergår till ett mer kuperat. Även här fortsätter du på motorväg A7 och följer skyltningen mot Kassel som ligger 24 mil söder om Hannover. Därifrån skyltas Würzburg som ligger ytterligare 21 mil söderut. Halvvägs mellan Kassel och Würzburg passerar man staden Fulda, där en känd däcktillverkare med samma namn håller till. Efter Würzburg fortsätter man som sagt på A7 och nu återstår det endast ca: 5 mil till Rothenburg. Då är det bara att svänga av motorvägen när det skyltas mot Rothenburg.

Motorvägen A7 fortsätter efter Rothenburg vidare mot Füssen och den Österrikiska gränsen via bl.a. Ulm och Memmingen.

Rostock och Sassnitz - Rothenburg

Om man rullar iland i Rostock, eller i Sassnitz på ön Rügen, är det bäst att köra genom gamla Östtyskland. Från Rostock kör man först A19 och skyltningen mot Berlin. Från Sassnitz kör man först landsvägen mot Stralsund på fastlandet. Därefter motorvägen med vägnummer 96 till den ansluter A20 där man kör västerut mot Rostock. Antingen följer du denna motorväg ända till A19 söder om Rostock, men det kan annars löna sig att gena på landsvägen över Gross Wüstenfelde för att köra på A19 mot Berlin vid Glasewits. Zooma in och titta på kartan för att mer detaljerat se vägen.

Autobahn Leipzig

Ungefär 8 mil innan Berlin fortsätter färden på A24 (motorvägen mellan Hamburg och Berlin) som du följer ända till motorvägskorsningen med A10 söderut som är en del av motorvägsringen runt Berlin. Den följer du och håller utkik efter skyltningen mot Leipzig och A9 som är den väg du följer hela vägen till Nürnberg 26 mil åt sydväst. I Nürnberg byter du motorväg och följer iställer A6 västerut mot Ansbach. Från Ansbach följer du skyltningen på landsvägen mot Rothenburg.

Avstånd

Flensburg - Rothenburg: 66 mil

Kiel - Rothenburg: 60,5 mil

Puttgarden - Rothenburg: 68 mil

Rostock - Rothenburg: 61,5 mil

Sassnitz - Rothenburg: 73 mil

(Avstånden är ungefärliga)

Bilförsäkring

Det är viktigt att ha en bra bilförsäkring när man ska bege sig ända ner till Rothenburg. Händer det något på vägen bör bilförsäkringen täcka reparationer eller hyrbil i utlandet så att ni kan fortsätta semestern så opåverkade som möjligt.

Flyg till Rothenburg

Självklart går det också att ta ett flyg till Tyskland även om vi tycker att bilen är att föredra. Rothenburg har ingen egen flygplats men den stora flygplatsen i Frankfurt ligger cirka 18 mil från Rothenburg ob der Tauber. Med en hyrbil på Autobahn avverkas denna sträcka på mindre än två timmar, förutsatt att ni inte råkar ut för rusningstrafiken i storstadsregionen Frankfurt. Från Kastrup i Köpenhamn går även SAS-flyg till Nürnberg, som bara ligger sju mil från Rothenburg. Om du någon gång under resans gång behöver fördriva tiden i vänthallar på flygplatser kan du alltid ta fram mobilen och spela något spel.